четвъртък, 6 януари 2011 г.

Ведическата архитектура защитава от природни бедствия

Паул Уорланд знаел, че неговият дом стои директно на пътя на най-големия пожар в Южна Калифорния от много години насам. През есента на 2003, трагична серия от горски пожари унищожи хиляди домове в Южна Калифорния. През октомври, най-големият от всички пожари, пожарът в Седар Фолс, започва да пълзи от ненаселена гора към град Рамона и къщата построена според Ведическата архитектура на Пол и Жанет Уорланд.

Тази вечер Пол наблюдавал оранжевият блясък, който се превръщал в огромен приближаващ се пожар и започнал да облива с вода новия си дом, който той проектирал и построил според принципите на Махариши Ведическата Архитектура. Към полунощ огньовете били вече близо и се издигали високо. Пол казал на семейството си да си вземат важните вещи и да напуснат дома. Пожарникарите, които защитавали къщата, изпробвали своите маркучи върху стената от огън, но горещината на огъня изпарявала струите от вода под високо налягане.

Тогава, когато огънят приближил с бучене към къщата откъм Националната Гора и стигнал само на 15 метра, ветровете със скорост 40-60 мили в час изненадващо сменили посоката си на 90 градуса и моментално огънят преминал директно пред оградата на къщата. Тази внезапна промяна позволила на семейство Уорленд да се евакуира в безопасност, а къщата и всичко в или в близост до нея да бъде запазено. Десет минути след като огънят подминал къщата вятърът възвърнал първоначалната си посока и погълнал площта директно зад дома. Пожарът продължил и унищожил 3500 къщи и стотици хиляди акри земя. Но първата му потенциална жертва била пощадена от удивителна промяна в посоката на вятъра в последната минута.

Поразителният ход на вятъра около дома бил потвърден на следващия ден от двама пожарникари, които отбелязали с удивление, че на огъня отсъствало „желанието” да унищожи тази къща.

Петте други Махариши Стхапатя Веда къщи, които се намирали в обсега на огъня, са били пощадени по подобен начин с единствено повреди от дима. Всъщност, една от петте къщи е била единствената измежду няколко други в улица без изход, която не е изгоряла. Значително по-голямо изследване ще бъде необходимо, за да се докаже със сигурност, дали Васту (Ведическите принципи) защитава всеки дом от пожар, но тези случаи потвърждават предишни изследвания, които са свързали ориентацията на сградата с умственото здраве, бързина на възстановяване в болницата, просперитета и дори процента на обирите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар